Kinderboerderij De Oude Hofstede, Ede, sinds 1987

weeropen

 

Toen deze boerderij gebouwd werd, lag hij midden in het boerenland tussen Ede en Bennekom. Ede-Zuid bestond nog niet, er was alleen wat bebouwing bij het station, er was de buurtschap Manen, en verder veel verspreide boerderijen waarvan dit er een was.

De boerderij is een goed voorbeeld van een hallehuisboerderij, een langwerpig gebouw met drie beuken: de deel in het midden, stallen aan weerszijden, en een hooizolder daarboven. Ondanks verbouwingen is deze opzet nog goed te zien. Het voorhuis was en is woonhuis (als je het erf op komt zie je de achtergevel). Dit type boerderij is al bekend sinds de late middeleeuwen en komt in Midden en Oost-Nederland veel voor.  De boerderij heeft een eenvoudige maar harmonische architectuur en staat op de gemeentelijke Monumentenlijst. Lange tijd is de boerderij bewoond door de familie Van den Berg. De laatste bewoners waren de broers Willem, Brand en hun zus Maartje, allen ongetrouwd. Het waren eenvoudige, degelijke, ouderwetse boeren. Zij hielden zo’n 12 koeien, 20 varkens en wel 100 kippen, en verbouwden groenten voor eigen gebruik. Voor het zware werk hadden ze een paard, geen tractor. Ze hadden pas heel laat telefoon en geen tv. Nooit hebben ze iets veranderd aan de boerderij of de woning (het voorhuis). Ze waren erg op zichzelf. Ze stonden bekend als zuinig, netjes, schoon, maar niet zo erg vriendelijk.
In de jaren ’80 kocht de Gemeente alle boerderijen en landerijen op om er de woonwijk Maandereng aan te kunnen leggen. De mensen moesten eruit. De familie Van den Berg boerde al niet meer, zij leefden van hun AOW. De boerderij was nog bewoonbaar, maar de bijgebouwen waren inmiddels in elkaar gezakt. Na de trubbels van de verhuizing naar een burgerwoning leefden zij daar toch best tevreden. Maartje is als laatste op hoge leeftijd overleden, zij woonde toen in Berinchem en was geestelijk nog helemaal in orde.

topkaart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Topografische kaart met de situatie van voor 1914.

Kinderboerderij de Oude Hofstede
Bovenbuurtweg 35
6717 XA Ede
Tel. 0318 630869
B.g.g. 06 16414030
Bankrek. NL68 RABO 038 70 75 100
E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Steun de Kinderboerderij!
Wij zijn een vrijwilligersorganisatie met een krappe gemeentesubsidie.
Wij hebben u nodig! U kunt ons op verschillende manieren helpen:
- als donateur
- als sponsor
- door een dier te adopteren
- door oud papier te brengen naar Remondis, Celsiusstraat 14, 6716BZ, Ede en het dan in de bak met de naam Kinderboerderij de Oude Hofstede doet
- als vrijwilliger op de Kinderboerderij.
Klik hierboven op een van de mogelijkheden voor vrijblijvende nadere informatie.

Wij zijn erkend als ANBI. Dit kan voor u belastingvoordeel betekenen.
Klik hier voor meer informatie.

Kinderboerderij online

facebook   twitter

Ga naar boven