Kinderboerderij De Oude Hofstede, Ede, sinds 1987

 

Soort

Kip

Ras

Sabelpoot kriel

Oorsprong

Nederlands

Raskenmerken

Een klein kipje. Hanen hebben een gewicht van zo’n 750 tot 850 gram, hennetjes zijn iets lichter met 550 tot 650 gram. De kippen zijn kortgebouwd en ietwat gedrongen, De rug is kort en moet in een vrij scherpe hoek overgaan in de staart. De vleugels worden schuin benedenwaarts gedragen en goed tegen het lichaam gehouden.

Oorspronkelijk doel

Van oorsprong is de Nederlandse sabelpootkriel gefokt als typisch sierras

Huidig doel

Sierras en eieren (150 per jaar)

Soort

Kip

Ras

Kraaikop

Oorsprong

De Kraaikop is de reus onder de oud Nederlandse hoenderrassen en kwam vroeger vrij veel in Gelderland en Brabant voor

Raskenmerken

De Kraaikop dankt zijn naam aan de typische vorm van de kop, die enigszins aan de kop van een kraai doet denken. Het opvallende aan deze kop is het volledig ontbreken van kamaanzet en de opengesperde neusgaten. Verder opvallend voor Kraaikoppen zijn de vrij hoge beenstand, de forse bouw en de gierhakken, die worden gevormd door lange, stijve veren die van het benedendijbeen schuin naar achteren en omlaag zijn gericht. De voeten zijn bevederd en de dieren zijn in het bezit van kinlellen.

Oorspronkelijk doel

Voordat er een reddingsactie op touw moest worden gezet voor de Kraaikop, deed het ras het bijzonder goed als vleeskip.

Huidig doel

Ras in stand houden

Soort

Kip

Ras

Noord Hollandse Blauwe

Oorsprong

De Noord-Hollandse blauwe komt oorspronkelijk uit het Zaanse dorp Assendelft in de Nederlandse provincie Noord-Holland.

Raskenmerken

De Noord-Hollandse blauwe heeft een diepe en brede borst,waarbij de borstlijn goed afgerond moet zijn. De rug is vrij lang te noemen en bovendien breed. De ruglijn gaat met een korte, haast holronde lijn over in de staart die hoog gedragen wordt. De staart heeft een matige spreiding en de staartveren zijn redelijk kort, waardoor de staart klein oogt in vergelijking tot de rest van het lichaam.
De kop van een Noord-Hollandse blauwe is groot, met bovenop het hoofd een middelgrote enkele – rode – kam en rode oorlellen. De oogkleur is altijd oranjerood. De Noord-Hollandse blauwe is een witvellig ras (huidskleur) met vleeskleurige poten.

Oorspronkelijk doel

Vlees productie

Huidig doel

Ras in stand houden.

 

Soort

Kip

Ras

Barnevelder

Oorsprong

De barnevelder is een middelzwaar kippenras dat zijn oorsprong heeft in het Nederlandse Barneveld.

Raskenmerken

Het ras wordt in de kleuren zwart, wit, dubbelgezoomd en blauwdubbelgezoomd gefokt. Sinds 2009 is bij de krielen ook de kleurslag zilver-zwartdubbelgezoomd erkend. Bij deze kleurslag is de bruine grondkleur vervangen door wit ('zilver'). In Duitsland, waar eveneens veel barnevelders worden gehouden, zijn nog enkele andere kleuren erkend maar die missen de karakteristieke zoming.

Bijzonder aan dit ras zijn de uiterst donkerbruine eieren. Andere kippenrassen die donkerbruine eieren leggen zijn onder andere Marans en Welsumers. Barnevelders zijn uitstekende legkippen die circa 180 eieren per jaar leggen.

Oorspronkelijk doel

Barnevelders worden zowel voor het vlees als de eieren gehouden. De hen bereikt gemiddeld een gewicht van 2750 gram, de haan 3500 gram.

Huidig doel

Eieren en vleesproductie

Soort

Duif

Ras

Gelderse slenk

Oorsprong

Gelderland; Arnhem en Nijmegen

Raskenmerken

middelgrote en middellange duif (wat groter dan de veldduif) met middelhoge stand en opgerichte houding. De hals soepel naar achteren gebogen; kan licht sidderen. Vliegt met kop omhoog en vleugels worden met kracht tegen elkaar geslagen.

Oorspronkelijk doel

Vliegduif

Huidig doel

Behoud en promotie cultuur historisch levend erfgoed.

Soort

Geit

Ras

Toggenburger

Oorsprong

De Nederlandse Toggenburger geit is ontstaan uit kruisingen tussen de toenmalige Drentse landgeit en de Zwitserse Toggenburger geit

Raskenmerken

De Nederlandse Toggenburger geit is een compacte, enigszins grofgebouwde geit. Kruishoogte en romplengte moeten als het ware een vierkant blok vormen. Wisselend komen in het ras gehoornde en ongehoornde dieren voor.

Oorspronkelijk doel

In de arme Drentse gemeenschappen op de al even arme zand- en veengronden was de geit een belangrijk bezit. Verbetering van de geitenstapel was dan ook van groot belang, aangezien melkgift en het vlees van de geiten en bokken een belangrijke bron van eiwitrijk voedsel vormden voor de eigenaren. De Nederlandse Toggenburger geit is daarmee ook een ‘dubbeldoel’ geit, die haar ontstaansgeschiedenis kent in Drenthe.

Huidig doel

De geiten worden vaak nog gehouden voor de melk, al komt het steeds meer voor dat ze worden gehouden als gezelschapsdier of op kinderboerderijen naast andere landbouwhuisdieren.

Soort

Rund

Ras

Brandrood

Oorsprong

Het Brandrode rund behoort tot het Maas-Rijn-IJssel veetype, vaak kortweg MRIJ genoemd. Al vanaf het begin van de twintigste eeuw werd er in het rivieren gebied gefokt met de daar voorkomende sobere, sterke, makke en gelijkmatige koeien

Raskenmerken

Het brandrood rund is egaal diep donkerrood of bruinrood van kleur met witte aftekeningen: een witte kol, een witte buik, witte staartpunt en witte sokken. Op sommige plaatsen van het lichaam, met name aan de kop en de poten neigt de kleur meer naar zwartachtig rood. Vanwege deze geblakerde kleur is de naam “brandrood” ontstaan.

Oorspronkelijk doel

 Al vanaf het begin van de twintigste eeuw werd er in het rivieren gebied gefokt met de daar voorkomende sobere, sterke, makke en gelijkmatige koeien. Door hun uitgesproken dubbeldoel-eigenschappen speelden vooral de donkerrode dieren een bepalende rol in de roodbonte MRIJ-fokkerij. Door specialisatie en melkproductie verdwenen in de jaren 70 echter veel typische MRIJ-kenmerken. 

Huidig doel

n het gebruik is de Brandrode een meerdoelkoe, die door haar sobere graasgedrag, melk- en vleeskwaliteit zowel voor natuurbegrazing als melkwinning wordt ingezet.

Soort

Eend

Ras

Hollandse kwaker

Oorsprong

150 jaar geleden werden de eerste meldingen gemaakt van het gebruik van Hollandse kwakertjes in eendenkooien. Door het tamme karakter van dit ras en het schrille luide gekwaak, werden de wilde eenden op hun gemak gesteld. Als de kooiker met voer kwam, liepen de kwakertjes naar de vangpijp en de wilde eenden volgden hen.

Raskenmerken

 De dieren van dit ras hebben een klein en kort lichaam, een compacte bouw en een horizontale stand van de rug. Deze eend heeft een klein rond kopje met bolle wangen. De snavel is kort en breed. De poten staan midden onder het lichaam..

Oorspronkelijk doel

 Kwakereenden werden bij de jacht ingezet om wilde eenden te lokken.

Huidig doel

 Vroeger werd dit ras vooral in wit en wildkleur gefokt. Hierdoor zijn dit tegenwoordig nog steeds de mooiste typen van dit ras.  Momenteel worden  door veel  eenden-liefhebbers  Kwakertjes vooral voor de sier gehouden.

Soort

Eend

Ras

Hollandse kuifeend

Oorsprong

Men vermoedt dat de oorsprong in Indonesië ligt, waar de Balie-eend ook een kuif draagt. Zeker is dat kuifeenden in Nederland zijn geperfectioneerd

Raskenmerken

 De Kuifeend is een middelgrote eend met een min of meer horizontale houding. Hij heeft een grote ronde kuif. Dit is een grote ronde veerbol, die iets achter op de kop zit en op een vleesknobbel groeit. De kuif moet goed gesloten zijn en symmetrisch van vorm. Dit ras komt voor in alle erkende kleurslagen. Type en kuifvorm gaan boven kleur en tekening. De kleur van de kuif hoeft niet gelijk te zijn aan de veerkleur.

Oorspronkelijk doel

 Vleesproductie en eieren

Huidig doel

 Ras in standhouden en siereend.

Soort

Gans

Ras

Twentse landgans

Oorsprong

In de 2e helft van de 19e eeuw nam in het oosten van Nederland (met name in Twente en de Achterhoek) de ganzenteelt in omvang toe. De Twentse boeren legden zich toe op het fokken van een ganzentype waarvan de economische bijdrage het hoogst was. De gans diende een niet te zwaar landganstype zijn, gehard, vruchtbaar en vroeg aan de leg te zijn. Zo ontstond de Twentse landgans. 

Raskenmerken

  De dieren zijn beweeglijk en licht tot middelzwaar gebouwd.  De ogen zijn ogen helderblauw met lichtoranje oogleden.De snavel en poten zijn oranje bij de bonte gans en geeloranje bij de witte gans. De gans heeft een iets opgerichte houding en de hals wordt rechtop gedragen. De Twentse landgans heeft geen wammen (huidplooien ) aan buik en keel. De vleugelpunten raken elkaar op de staart. De Twentse landgans komt voor in de kleurslagen wit en bont.

Oorspronkelijk doel

 Vleesproductie en eieren.

Huidig doel

 Ras in standhouden.

Doneer met een klik

Met de donatieknoppen hieronder kunt u met één klik een bedrag naar keuze doneren: EUR 10, 25 of 100. Makkelijker kan het niet. De betaling gaat veilig via iDEAL en uw eigen bank.
Donaties zijn hard nodig om de eindjes steeds weer aan elkaar te kunnen knopen. Met één druk op de donatieknop doet u iets goeds. Hartelijk dank!

Donatie 10 euro

Donatie 25 euro

Donatie 100 euro

 

Kinderboerderij de Oude Hofstede
Bovenbuurtweg 35
6717 XA Ede
Tel. 0318 630869
B.g.g. 06 16414030
Bankrek. NL68 RABO 038 70 75 100
E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Steun de Kinderboerderij!
Wij zijn een vrijwilligersorganisatie met een krappe gemeentesubsidie.
Wij hebben u nodig! U kunt ons op verschillende manieren helpen:
- als donateur
- als sponsor
- door een dier te adopteren
- door oud papier te brengen naar Remondis, Celsiusstraat 14, 6716BZ, Ede. Geeft u dan aan dat de opbrengst voor Kinderboerderij de Oude Hofstede is.
- als vrijwilliger op de Kinderboerderij.
Klik hierboven op een van de mogelijkheden voor vrijblijvende nadere informatie.

Wij zijn erkend als ANBI. Dit kan voor u belastingvoordeel betekenen.
Klik hier voor meer informatie.

Kinderboerderij online

facebook   twitter

Ga naar boven